Re-integratie en participatie

Als gemeente herkent u wellicht dat er ook bij u in de gemeente inwoners zijn die al lang in de bijstand zitten. Inwoners die maar niet in beweging lijken te komen, of elke keer weer stranden. Er wordt van alles aangeboden, maar niets lijkt te helpen. Toch is er de participatiewet. U als gemeente heeft hier mee te maken. En de inwoners ook. 

De aanpak zoals wij deze in Meppel zijn gestart werkt. Dit kunnen we concluderen aan de hand van de resultaten van de drie voorgaande vrouwensupportgroepen. We zien dat alle deelnemers stappen zetten op de participatieladder. Ze komen zelf in beweging. Ze krijgen weer perspectief en durven weer plannen te maken. 

Unieke aanpak

  • Op maat gemaakt programma
  • Krachtwerk als basis 
  • Inzet van ervaringsdeskundige armoede & sociale uitsluiting
  • Periodieke evaluatie met re-integratieconsulenten

"Dit gun ik iedere vrouw die al jarenlang in de bijstand zit. Tijd en ruimte om tot jezelf te komen." 

- een deelnemer -


Wat vragen wij van de gemeente

De vrouwen die mee doen met de vrouwensupportgroep hebben hiervoor vooral rust en ruimte nodig. Voorwaarde voor deelname is dan ook dat de deelnemers een jaar lang worden vrijgesteld van de verplichtingen voortvloeiende uit de participatiewet. Dit geeft de rust en ruimte die nodig is om mee te doen, de thuisopdrachten te doen en op zoek te gaan naar mogelijk nieuw (vrijwilligers)werk. 

U als gemeente kunt dit programma aanbieden aan vrouwen die hiervoor in aanmerking komen. Na de aanmelding volgt een intake gesprek met de trainers om te bepalen of deelname daadwerkelijk passend is. Alleen met toestemming van de gemeente wordt er deelgenomen.